בריכת חורף היא בית גידול עונתי, המקיים בימות החורף סביבה לחה המתאימה למינים בעלי מחזורי חיים עונתיים, ובעיקר לדו-חיים. בית גידול ייחודי זה הולך ונעלם מנופי מדינת ישראל, עקב לחצי פיתוח ותהליכי העיור, והסכנה לקיומם של מיני הדו-חיים המקומיים רבה.

באזור צומת הצ'ק פוסט בחיפה הייתה בריכת חורף מוכרת, שהיוותה בית לבעלי חיים רבים, ולמיני דו-חיים בכלל זה. בחורף 2013, בעקבות תכנית להקמת מרכז קניות על שטחה של בריכת חורף זו, ובשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים, ערך צוות הגן הזואולוגי, בשיתוף סטודנטים מתנדבים מבית הספר לזואולוגיה של אוניברסיטת תל אביב, פעולת איסוף להצלת הדו-חיים בבית הגידול לפני ייבושו והיעלמותו.

חשוב להבהיר: אוכלוסיות מיני הדו-חיים בחבלי ארץ שונים נבדלות זו מזו במידת מה מבחינה גנטית. חלק מהייחוד של כל אוכלוסייה מתבטא בהתאמה לתנאי המחיה המקומיים, חלק אחר הוא שונות מקרית, שאין לה בהכרח חשיבות פונקציונלית כרגע, אבל יש לה חלק בתרומה למגוון הגנטי הכולל של המין. לכן יש חשיבות לניסיון להציל באופן ספציפי את נציגיה האחרונים של אוכלוסיית עמק זבולון, אף על פי שחפריות וטריטונים חיים גם באזורים אחרים בארץ.

במסגרת פעולת ההצלה נאספה תת-האוכלוסייה האחרונה של החפריות של עמק זבולון וכן טריטונים, קרפדות ואילניות. רוב הפרטים נאספו כראשנים והובאו למקווי מים זמניים בגן הזואולוגי. מטרת האיסוף היא לייסד גרעיני רבייה ולשמש מקור להשבת האוכלוסיות לטבע,

לאתר מתאים במרחב המקורי שבו חיו או בסמוך לו. מאחר שמרבית המרחב עבר פיתוח ולא נותרו בו אוכלוסיות טבעיות של חפריות או טריטונים, השאיפה היא שבשנים הקרובות תוקם בריכת חורף חלופית לא רחוק מהמקום שבו הייתה בריכת הצ'קפוסט, שתזכה להגנה סטטוטורית מפני פיתוח ובינוי ושתוכל להוות בית גידול טבעי לטווח הארוך.

עובדים בחפריה, צילום: נגה קרונפלד-שור

ראשני חפריות, צילום: לירון גורן