השחרור (Turdus merula) הוא ציפור שיר הנפוצה באירופה, באסיה ובצפון אפריקה, והובאה על ידי האדם לאוסטרליה וניו זילנד. במין זה יש הבדל ניכר בין זכרים לנקבות: הזכר ניכר בגופו השחור, שהקנה לו את שמו בעברית, בטבעות צהובות סביב העיניים ובמקור כתום-צהוב עז, ואילו גופה ומקורה של הנקבה חומים.
בעבר חי השחרור רק ביערות, אך מראשית המאה ה-19 הוא הסתגל לנופי שיצר האדם – ערים, פארקים, מטעים וגינות. לרוב השחרור הוא ציפור יציבה, אך אוכלוסיותיו הצפוניות נודדות וחורפות במזרח התיכון. השחרורים החורפים בישראל מגיעים בנובמבר ועוזבים במרץ, אך כיום אפשר לראות שחרור בארץ בכל ימות השנה.
השחרור ניזון בעיקר מחרקים שונים, פרוקי רגליים נוספים ותולעים, ובתקופת החורף הוא ניזון גם מפירות.
עונת הקינון מתחילה בסוף פברואר ונמשכת עד סוף יולי, ולעתים אפילו עד ספטמבר, אצל זוגות המצליחים להשלים שניים ואף שלושה מחזורי קינון. הקן נבנה על עץ, במסעף ענפים. 5-3 ביצים בתטולה. צבע הביצים ירוק-טורקיז, מנומר בנקודות חומות-אדומות. לרוב הנקבה דוגרת לבדה, אך שני בני הזוג משתתפים בהאכלת הגוזלים בחרקים, פירות, שלשולים וחלזונות.

בעלי חיים