השקנאי המצוי (Pelecanus onocrotalus) הוא עוף מים גדול, הניזון מדגים בלבד. מקור שמו של הסוג – שקנאי – הוא שק העור הממוקם מתחת ללסתו התחתונה הארוכה. שק זה מאפשר את אסטרטגיית הציד הייחודית של השקנאים: להקת שקנאים נוחתת על מקווה מים, וכל השקנאים יחד מאגפים להקות של דגים. כאשר לדגים אין לאן לברוח, השקנאים פוערים את פיותיהם וממלאים את שקיהם במים ובדגים. לאחר מכן, הם מסננים את המים החוצה ובולעים את הדגים. בעונות הנדידה, בסתיו ובאביב, כל האוכלוסייה האירופית של השקנאים הללו חולפת מעל ישראל. שקנאים מעטים נשארים גם לחרוף בארץ. בגלל גודלם ומשקלם, הם עפים במהלך הנדידה אך ורק מעל היבשה, שם הם יכולים לנצל זרמי אוויר חם כדי לעלות לגובה ולהעביר את רוב התעופה בדאייה חסכונית באנרגיה.

שקנאי מצוי, צילום: שני אור

שקנאי מצוי, צילום: שני אור


בעלי חיים