הצבוע המפוספס (Hyaena hyaena) הוא הנציג הישראלי היחיד במשפחת הצבועיים, משפחה קטנה של טורפים הכוללת ארבעה מינים בלבד. הצבוע המפוספס הוא המין היחיד שחי מחוץ לאפריקה. 

הצבוע המפוספס הוא הטורף הגדול בארץ, אך מבחינת תזונתו הוא אוכל כל (הזכר הוותיק ששוכן בגן למחקר זואולוגי הוא חובב מושבע של בננות). הוא ניזון בעיקר מפגרים, שאותם הוא מוצא באמצעות חוש ריח מפותח ואז נושא אותם למאורתו, אך גם מפירות ושיירי מזון שהוא אוסף בקרבת יישובים ומזבלות. שיניו המוצקות ולסתותיו המפותחות והחזקות מאפשרות לו לפצח עצמות, וקיבתו מותאמת לעיכולן. הלסתות והשיניים הגדולות נישאות על ידי שרירים גדולים ומתחברים לגולגולת באזורים נרחבים, ולכן ראשו של הצבוע גדול יחסית ונישא על צוואר רחב. הראש והצוואר הגדולים נתמכים על כתפיים וגפיים קדמיות גדולות ורחבות בהרבה מחלקו האחורי של הגוף ולכן הגו של הצבוע נטוי אל צדו האחורי, הקטן יותר, שנישא על רגליים אחוריות שקצרות מהקדמיות וכפותיו כמחצית מגודלן של הכפות הקדמיות.
הצבוע נפוץ כמעט בכל בתי הגידול בארץ, אך הוא נדיר ומתרחק מבני אדם. את שעות היום הוא מבלה במאורה ורק בלילות יוצא לחפש מזון, ולכן קשה לצפות בו בטבע.


בעלי חיים