בז הצוקים (Falco biarmicus) הוא עוף דורס, מהבזים הגדולים בישראל. הוא נפוץ באמריקה הצפונית, בבלקן ובמזרח התיכון. בית הגידול הטבעי שלו הוא שטחים פתוחים, כולל מדבריות.

שמו בעברית נובע מכך שאתרי הקינון המועדפים עליו הם צוקים גבוהים. אולם, בהיעדר צוקים, הוא מקנן על עצים ובניינים, מה שמאפשר לו להתמודד בהצלחה יחסית עם פגיעה בבתי הגידול הטבעיים שלו.
בז הצוקים ניזון מעיקר מציפורי שיר ויונקים קטנים – ארנבות, מכרסמים, עטלפים, חדפים וסמורים, אך כאשר אלה אינם זמינים הוא ניזון ממגוון בעלי חיים – פרוקי רגליים גדולים, לטאות, נחשים, צבים ודו-חיים.
הקשר בין הזכר לנקבה הוא מונוגמי, ובתקופת הרבייה משתפים שני בני הזוג פעולה בציד: אחד מהם עומד בנקודת תצפית בעוד השני מאתר טרף פוטנציאלי ומבריחו לעבר הפרט האורב.
בישראל נעשו ניסיונות להרבות בז צוקים בשבי ולשחררם לטבע על מנת להגדיל את האוכלוסייה המקננת.

בעלי חיים