חיוויאי הנחשים (Circaetus gallicus) הוא עיט גדול ובהיר, בעל עיניים צהובות, צוואר קצר וראש רחב. רוב אוכלוסיות המין חורפות במרכז אפריקה ומקייצות סביב אגן הים התיכון ובערבות מרכז אסיה. בישראל, החיוויאי הוא מקייץ שכיח במיוחד, וניזון משפע הזוחלים הפעילים בחודשי הקיץ.

החיוויאי מתמחה בציד זוחלים וניזון מהם כמעט באופן בלעדי, בעיקר מנחשים. לעתים נצפה החיוויאי על הקרקע כשהוא נאבק בנחשים גדולים במיוחד. אצבעותיו הקצרות, שהקנו לו את שמו באנגלית - short-toed snake eagle, מסייעות לו בלכידת נחשים.
החיוויאים בונים את קנם על עצים, לפעמים גם על עצים נמוכים. הקן נבנה מענפים ומזרדים, מרופד בעלים טריים ומוטלת בו ביצה יחידה. הגוזל הבוקע ניזון מנחשים קטנים שאותם צדים הוריו, ומתפתח במהירות.

בעלי חיים