החוברה המדברית היא עוף מדברי מרשים מאוד הנמצא בסכנת הכחדה בארץ ובעולם כולו. מספרי החוברות הולכים ומתמעטים במהירות עקב ציד ואיבוד שטחי מחיה. בישראל ירד מספר החוברות בעשור האחרון מ-750 פרטים לכ-120 פרטים בלבד.

המאפיין הייחודי ביותר של מין זה הוא ריקוד החיזור של הזכר. באביב יוצאים הזכרים בריקוד כלולות מורכב, שבמהלכו הם רצים תוך כדי תיפוף הרגליים על הקרקע, הנפת הראש לאחור וניפוח נוצות החזה הארוכות והבהירות. בגן למחקר זואולוגי, אנו זוכים כל שנה לצפות בריקוד החיזור המרהיב של הזכר, למרות שאין לנו נקבה שבפניה יכול הזכר להפגין את כישוריו. כיום יש לנו שני זכרים בלבד, אך אנו מקווים בעתיד לבנות גרעין רבייה של חוברות שיאפשר לנו להבין טוב יותר את הרגלי הרבייה של מין זה.

שני זכרי החוברות החיים בגן הזואולוגי הם אחים, כבני 20 שנה – במיטב שנותיהם! הם נולדו אצלנו בגן, לאמם שנפטרה בשיבה טובה, בגיל 35, לפני כ-15 שנה. אמם עברה אלינו מהגן הזואולוגי באבו-כביר יחד עם פרופ' מנדלסון, שהיה קשור אליה במיוחד. 

 

בעלי החיים בגן