התן הזהוב (Canis aureus), הוא מין במשפחת הכלביים, הנפוץ באסיה, צפון אפריקה ודרום-מזרח אירופה. בישראל נפוץ התן הזהוב בכל החבל הים-תיכוני, וחודר גם למדבר במערב הנגב ובבקעת ים המלח ולצפון הערבה. בשנים האחרונות חיה קבוצה של תנים זהובים גם בפארק הירקון ובשוליו העירוניים, בתחומי הערים רמת גן ותל אביב.

בדומה לכלביים אחרים, התן הזהוב הוא בעל חיים חברתי. התנים חיים בזוגות קבועים, ולעתים נשארים הצעירים עם הוריהם, ונוצרות להקות משפחתיות גדולות.
התן הזהוב הוא אוכל כל, וניזון ממגוון סוגי מזון. הוא ניזון גם משאריות מזון שהאדם משליך, ולכן הוא מין מלווה אדם ונמצא במספרים גדולים ליד מזבלות. התנים הזהובים נחשבים למזיק מכיוון מעבירים כלבת וטורפים חיות משק. בשנות ה-60 של המאה ה-20 נערך מבצע רחב היקף להרעלת תנים בארץ. ההרעלה פגעה בתנים, אך גם במינים רבים אחרים של יונקים טורפים ועופות דורסים, שנפגעו מהרעלות משניות. מאז נפסקו ניסיונות ההרעלה ומספרם של התנים עלה, וכיום הם נפוצים מאוד בארץ.

תן זהוב, צילום: שני אור

תן זהוב, צילום: שני אור

בעלי חיים