עיט שמש (Aquila heliaca) הוא דורס יום גדול הנמצא בסכנת הכחדה. הא מקנן ביערות ערבתיים, במישורים פתוחים ויערות הרריים, מאזור הבלקן במערב, מזרחה עד מרכז אסיה. במהלך החורף נודד עיט השמש לאפריקה, להודו ולסין. במהלך הנדידה חולפים בישראל 90-60 עיטי שמש בשמי ישראל, ואפשר לצפות בהם בנגב המערבי, בשפלה ובעמקי הצפון.
החל מהמחצית השנייה של המאה ה-20 חלה ירידה משמעותית בגודל האוכלוסייה האירופית, וייתכן שגם בגודל האוכלוסייה האסייתית. איומים רבים ניצבים בפני עיט השמש, ביניהם כריתת יערות, שינויים בתפריט שנובעים מהיעדר טרף בגודל בינוני, חמיסת קִנים לצורכי סחר, ציד, הרעלות והתחשמלות.
מקום המחיה המועדף על עיטי שמש הם מישורים פתוחים, אך באירופה עוברים העיטים לקנן באזורים גבוהים יותר, בין השאר בגלל החיכוך עם בני האדם.
עיט השמש מגיע לבגרות מינית בגיל ארבע שנים. אז הוא מוצא בן/בת זוג, ויוצר קשר שיימשך עד שאחד מבני הזוג ימות. ברוב מחזורי הקינון מטילה הנקבה שתי ביצים, אך ברובם רק גוזל אחד מגיע לבגרות, אם עקב מיעוט מזון ואם עקב "קייניזם" – פגיעה של הגוזל הבוגר יותר בגוזל הצעיר, לעתים עד למותו.

בעלי חיים