האווז האפור (Anser anser) הוא אבי האווז המבוית. זהו עוף גדול הנפוץ באירופה ואסיה, אך נדיר בישראל. 

האווז האפור מאכלס אזורים לחים ושדות פתוחים, ופרטים נוטים להתלהק בקבוצות גדולות. לרוב מקננים האווזים האפורים בסמוך למקווי מים. בהיותם דוגרי קרקע הם מעדיפים לקנן באיים מבודדים באגמים או ליד החוף, מקומות שבהם הם מוגנים יחסית מפני טורפים.
האווז האפור הוא צמחוני, וניזון מעשבים וצמחי מים, אך גם מדגנים חקלאיים. לכן אפשר למצוא אווזים אפורים בשדות חקלאיים, בעיקר בחורף.
למרות לחץ ציד חזק ברוב שטח התפוצה שלו ופגיעה מתמדת בבתי גידול של מים מתוקים, בשנים האחרונות נמצאות אוכלוסיותיו של האווז האפור במגמת עלייה.

בעלי חיים