הקוצן הזהוב (Acomys russatus) הוא מכרסם מדברי קטן, שחלק מהשערות המכסות את החלק האחורי של גבו הפכו לזיפים קוצניים שהקנו לו את שמו. הקוצן הזהוב חי בישראל בעיקר באזורים סלעיים במדבר יהודה ובהר הנגב. תפוצתו העולמית כוללת חלקים מסוריה, ירדן, ערב הסעודית, תימן, חצי האי סיני ומצרים. הוא ניזון בעיקר מפרוקי רגליים יבשתיים, אך גם מזרעים, חלזונות וחומר צמחי ירוק.
בימים קרירים פעיל הקוצן הזהוב בשעות היום, אך בימים חמים נדחקת פעילותו לדמדומי הבוקר והערב. במשך הלילה שוהה הקוצן בנקיקי סלעים או במחילות שהוא כורה בעצמו. פעילותו היומית של הקוצן הזהוב נובעת כנראה מדחיקה תחרותית על ידי הקוצן המצוי. נמצא שבמקומות שמהם הורחק הקוצן המצוי, הקוצן הזהוב החל להיות פעיל גם בשעות הלילה.
בדרך הרבייה שלהם שונים הקוצנים משאר בני משפחת העכבריים החיים בישראל. ההיריון ארוך יחסית והגורים נולדים מפותחים: הם מכוסים בשיער קצר ומסוגלים ללכת מיד עם ההמלטה. עיניהם ואוזניהם נפתחות כ-12 שעות לאחר ההמלטה, ולעתים אף פחות מכך.

בעלי החיים בגן